Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/c/4/1/saltabiten.se/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Gott i kylan! | Saltabiten.se

Gott i kylan!

Gott i kylan!

Min egen goa Djuramåsa höstgryta är en kanonrätt nu i det kalla vädret, den blir dessutom ännu goare om man gör den dagen innan, vilket är perfekt om man skall ha lite folk på middag. Djuramåsa är en liten by i nordvästra Skåne, 10 kilometer norr om Helsingborg. Före 1658 kallade man byn för Dyremose. Numera kalla man den för Djuramossa. Varför detta namn då, jo jag bor inte så långt därifrån och lokal mat kan ju heta lokala namn, eller hur! 🙂

Till 6-8 personer behöver du detta.
1 kg kött (kalopskött, fransyska eller någon annan grytbit)
2 pkt bacon
3 morötter
2 gula lökar
1 flaska rött vin
2 matskedar tomatpuré
1 påse champinjoner
15-20 smålökar
2 matskedar vetemjöl
salt & peppar
6 vitlöksklyftor
3 lagerblad
Timjan
Olja
Smör
1. Skär kött i bitar, ca 2 cm. Strimla baconet och skär löken ganska smått. Skär morötterna i lite större bitar (se bilden).
2. Bryn på köttet i het olja så att det får färg runt om, ställ det sedan åt sidan.
3. Stek på baconet i en gryta och när fettet har smält slå i grönsakerna och stek på dem lätt. Lägg i köttet och pudra över vetemjölet. Blanda alltsammans så att mjölet blir fördelat.
4. Rör ner tomatpurén, timjan (så mycket du känner för), lagerbladen 2 tsk salt och svartpeppar. Häll i vinet och pressa ner vitlöksklyftorna.
5. Koka nu upp alltsammans, lägg på ett lock och sätt ner plattan på riktigt svag värme. Det skall inte vara varmare än att det sakta, saktra bubblar i grytan och låt den stå så i minst 2 1/2 timme.
6. Skala smålökarna och se till att svampen är ren, stek svampen i i smör till de får lite färg och ställ dem åt sidan, Gör detsamma med smålökarna, salta och peppra dem.
7. När grytan har puttrat i 2 timmar, då häller du i lök och svamp och låter dem puttra med den sista halvtimmen.

Jag tycker bäst om kokt potatis till detta och jag tycker denna grytan är oslagbar när man vill äta go, rejäl och himmalagad god mat! Den passar både till vardags och fest och blir bara bättre om den står till sig lite! Smaklig spis!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *