Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/c/4/1/saltabiten.se/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Frukostbullar på dinkelmjöl | Saltabiten.se

Frukostbullar på dinkelmjöl

Frukostbullar på dinkelmjöl

Jag blir nästan lika frustrerad varje gång jag är i affären för att handla bröd. Det är i stort sett omöjligt att få tag i ett gott bröd som inte innehåller socker, eller i vart fall inte så mycket. Knäckebröd hittar man ganska enkelt, med lite eller inget socker alls. Men ibland vill man ju ha en go bulle på morgonen! Lösning på problemet är ju enkelt, baka själv! Visst, men ofta tar det lite tid och det är inte alltid man har så gott om den varan. Jag har därför bestämt mig för att vi äter hårt bröd i veckorna och lyxar med hemmabakat bröd på helgen. Jag har då dessutom hittat ett lättbakat sockerfritt Dinkelbröd som jag nmu har bakat några gånger. Man gör en del av degen på kvällen innan och resten tar ca. en kvart plus jäsning på morgonen efter, baggis helt enkelt.

Detta behöver du:

9 dl Dinkelmjöl (siktat)
8 gram jäst
3 1/2 dl jummet vatten
1/2 msk salt

Dag 1
Blanda ner 3 gram jäst i 1 dl jummet vatten, rör därefter ner 2 dl dinkelmjöl och blanda detta till en jämn deg. Låt degen ligga i bunken och lägg en fuktig trasa över, så får den stå så i rumstemeratur tills nästa morgon.

Dag 2
Bort med trasan och låt den jästa degen ligga kvar. Blanda nu 5 gram jäst med 2 1/2 dl jummet vatten och när jästen har löst sig i vattnet häll ner detta i bunken med degen från dagen innan. Tillsätt saltet och därefter 7 dl dinkelmjöl. Spara den sista 1/2 dl mjöl för att ev. använda den om det behövs. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i ca 10 minuter. Knåda gör jag för hand, men man kan självklart köra allt i degblandaren (köksmaskinen) om man vill det. Lägg tillbaka degen i bunken under den fuktiga trasan och låt jäsa i 25 minuter.

Dela sen degen i 8-12 delar beroende på hur stora du vill ha dina bullar. Rulla dem och få in alla eventuella kanter undertill så att de blir släta. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper på. över med handuken och låt de jäsa en 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.

Innan de far in i ugnen, pensla med vatten. Nu brukar jag även hälla på lite sesamfrö och flingsalt på vissa och man kan såklart använda vad man tycker är gott här. Sen in i ugnen i 10 minuter. När de är ljust gyllenbruna är de klara.

Ingen raketforskning precis, och riktigt goa frukostbullar, utand socker!! Barnen älskar dem och ja a, det göär jag med!

Prova nu detta och njut en go frukost!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *